Кинезитерапиятa се прилага за лечение, профилактика, възстановяване, корекция и рехабилитация на огромен брой заболявания, съпътстващи съвременния начин на живот. Това е терапия обхващаща голям контингент от пациенти – болните, преболедувалите , понеслите травми и наранявания , лицата с ограничена трудоспособност, както и лицата, при които жизнените функции протичат със своя характеристика и са възможни усложнения (бременност, състояние след раждане, напреднала възраст и др.).

Целите на Кинезитерапията са чрез използване на специално подбрани физически упражнения и приложени по определен начин върху болните, да се постигне корекция или излекуване на различни патологични състояния. Използва се широко в ортопедията и травматологията, акушерство, след операции, фрактури. Тя се прилага както превантивно, така и след изкарани заболявания и други патологични състояния на организма.
Изготвяне на програми за възстановяване след заболявания в ранен и късен тренировъчен режим, профилактични програми, както и режим за хора с хронични заболявания.
1.Кинезитерапия при ортопедични заболявания. Функционално възстановяване след травми (фрактурти, руптури, луксаций) и заболявания на опорно-двигателния апарат (артрит, артроза –коксартроза, гонартроза; сухожилни увреди - тeндинит , тендовагинит, тендиноза и др.)
Кинезитерапевтичната процедура вкючва криотерапия или парафинотерапия, масаж, активно и пасивно раздвижване на съответния крайник или част от тялото.
2. Лечебна изправителна гимнастика при гръбначни изкривявания(кифоза, лoрдоза, сколиоза), профилактика на неправилната, порочна стойка.
Изправителната гимнастика включва комплекс от общо развиващи и специални упражнения. Лечебна коригираща гимнастика със специално подбрани упражнения за коригиране на стойката, подобряване силата и издръжливостта на мускулатурата.
Кинезитерапевтичната програма се предоставя на пациента за изпълняване на упражненията и в домашни условия.
3. Кинезитерапия при плоско ходило. За всички мускули, поддържащи свода се подбират специални упражнения, за укрепването им и масаж на стъпалото и подбедрицата.
4. Кинезитерапия след неврологични заболявания (заболявания на периферната нервна система (радикулити, плексити, неврити), травми на периферните нерви , дискова болест).
Те водят до промени във функцията на организма, които най-често засягат двигателните възможности или причиняват разстройство на висшата нервна дейност. Кинезитерапията е особено необходима в лечението на тези състояния. Целта й е максимално възможното възстановяване на пациента и по-бързото му ресоциализиране. Едно от най-честите й приложения е при мозъчните инфаркти (инсулти) и кръвоизливи, които обикновено оставят тежки поражения върху двигателните възможности на засегнатите. При тези усложнения е важно максимално бързо да се започне възстановяване със съответната програма по кинезитерапия. Заболявания на периферната нервна система (радикулити, плексити, неврити), травми на периферните нерви , дискова болест.
В зависимост от спецификата на заболяването кинезитерапевтичната програма включва общо развиващи и аналитични упражнения, специфични техники за подобряване трофиката и кръвообращението, активни и пасивни упражнения, лечебен масаж, също така и упражнения с и на уреди.
5.Кинезитерапия на бебета и деца във ранна детска възраст. Занманията са индивидуални и целят обучение на родителите в прилагането на масажа и упражненията за пълноценно развитие на малкото дете .Продължителност на 1 занимание - 45 минути.
Препоръчваме начало на заниманията от 15-я ден след раждането.
6.Белодробни заболявания – бронхит, емфизем;
7.Ревматологични заболявания – артрити, болест на Бехтерев;
8.Домашна рехабилитация:

  • при сърдечносъдови заболявания се извършва индивидуална възстановителна програма;
  • при неврологични заболявания;
  • при ортопедични и травматологични заболявания;
  • кинезитерапия при обездвижени болни, като се цели основно превенция на усложненията, които могат да се получат в следствие залежаването и последвалите я хиподинамия, намалена вентилация на белите дробове, променена микроциркулация и др.;
  • обучение на близките в грижи за болния.

КАБИНЕТИ

СТМ разработва заповед и програма за оценка на професионалния риск.Определя и класифицира работните местаПрочети

ЛАБОРАТОРИЯ

СТМ консултира и подпомага работодателя при организирането и определянето на лицата, подлежащи на задължителните предварителни и периодични медицински прегледи. Прочети

МАМОЛОГИЯ

СТМ подпомага работодателя при разработване на необходимата документация за провеждане на инструктажите в организацията.Прочети

КИНЕЗИТЕРАПИЯ

СТМ подпомага работодателя при разработване на необходимата документация за провеждане на инструктажите в организацията.Прочети